SKARPSKARP TESTER NOE NYTT FOR Å UTFORDRE DET ETABLERTE

Da vi bestemte oss for å starte vår egen virksomhet, var vi overbeviste om én ting: vi ville prøve noe nytt. Advokatbransjen gjennomgår stadig utvikling, men endringer i en tradisjonelle advokatmodellen er sjeldne.

En gjennomgående utfordring i advokatvirksomheter er de høye løpende driftsutgiftene, spesielt kostnader til lokaler, ansatte advokater, fullmektiger og administrasjon. Disse kostnadene må dekkes og blir derfor integrert i prisen til det endelige produktet et advokatfirma tilbyr: juridisk bistand. Dette betyr at klientene indirekte betaler for advokatfirmaets lokaler og opplæring av advokatfullmektiger. En annen utfordring er knyttet til hvordan man beregner en advokats verdi i et system med mange variabler. Selv om advokater generelt forstår at «rettferdighet ikke er det samme som likhet,» kan manglende gjennomsiktighet og tilfeldigheter både ved lønnsberegninger og interne opprykk i karrierestigen føre til misnøye og redusert motivasjon.

Så hvordan planla vi å løse disse utfordringene? Vårt første skritt var å sikre 100% gjennomsiktighet i kompensasjonen til våre advokater. Da lønnsinformasjon per definisjon er en personopplysning, var det ikke aktuelt å publisere individuelle lønnsnivåer. Vi måtte tenke utenfor boksen, og vi lot oss inspirere av andre modeller som beviselig har fungert over tid.

Det tok ikke lang tid før vi oppdaget at en moderne, desentralisert advokatmodell virket som en god løsning. Konseptet er hentet fra USA der «distributed law firms» har vært på radaren i over 20 år. Modellen ble særlig utformet av FisherBroyles LLP, et AMLAW200 advokatfirma som nå har vokst til nærmere 300 advokater. Modellen er enkel i sin essens: alle advokater er deleiere, selskapets overhead holdes minimal, og det er ingen krav til fysisk oppmøte, fakturering eller tidsbruk. I tillegg baseres den individuelle kompensasjonen på et verditilførselsprinsipp, som er en ren form for en likedelingsmodell som opprettholder advokatens uavhengighet, selvstendighet og frihet.

Ikke alle elementer i modellen fra den andre siden av Atlanterhavet er direkte overførbare til norske forhold, så vi satt oss ned og jobbet med å finne den magiske formelen som kunne gjøre vår visjon til virkelighet. Konklusjonen var at overheadreduksjon gjorde det mulig for selskapet å klare seg med ned mot 25% av netto fakturerte beløp, slik at advokatene kunne sitte igjen med  inntil 75%. Advokater som jobber på andre av advokatenes klienter kan få 45% av det det netto fakturerte han/hun har tilført saken, mens de resterende 30% vil tilfalle advokaten som skaffet klienten. For å sikre vekst og tilfredshet hos våre advokater, mente vi at kompensasjonen måtte baseres på den verdien som tilføres våre klienter og selskapet som helhet.

For å redusere risikoen for overfakturering eller feilprising, har hver advokat selv anledning til å fastsette rammene for oppdragene, både hva oppdraget omfatter, hvordan det skal gjennomføres, og hvilken vederlagsmodell som skal tilbys. Vi tror at fastprisoppdrag gir forutsigbarhet for alle parter, men det kan også være hensiktsmessig å inngå oppdrag på ordinære timepriser. I slike tilfeller vil advokaten selv sette sin timepris innenfor et gitt intervall, som også vil være bindende for andre advokater i SKARP som jobber med saken. Vi mener at åpenhet reduserer risikoen for misnøye for alle involverte.

Til slutt gjenstår én siste utfordring: rekruttering. Det er ingen tvil om at det alltid er sunn konkurranse om de beste kandidatene i advokatbransjen. Å tiltrekke seg talentfulle advokater er vanskelig, og å beholde dem over tid er en enda større utfordring. Vår tilnærming er å stole på vårt konsept. Vi ønsker å tiltrekke oss faglig dyktige, selvdrevne, selvstendige advokater med en positiv verdiskapningsmentalitet og et genuint ønske om den frihet som modellen gir, og mulighet for selvvalgt «work/life»-balanse. Målet vårt er å matche våre klienters innovasjon og ambisjoner, samtidig som vi tilbyr ekstraordinær faglig kompetanse.

Vi er svært spente på hvordan dette vil utvikle seg, og vi har full tillit til konseptet vårt. Og hva er egentlig det verste som kan skje?’

Velkommen til oss,

SKARP ADVOKATFIRMA

Stian With Indreiten | 920 31 097
Magnus Grape Løvdal | 400 69 140

https://usercontent.one/wp/www.skarplaw.no/wp-content/uploads/2023/11/White-logo-no-background.png
Kirkehaugsveien 6C, 0289, Oslo
+47 920 31 097
swi@skarplaw.no

Følg oss:

KONTAKT OSS

SKARP Advokatfirma AS
Org.nr. 932 287 528 MVA
Foretaksregistrert.